Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών


Πώς μπορούμε να επεξεργαστούμε κάποιο ξενόγλωσσο υλικό;

Στην αναζήτησή μας για εκπαιδευτικό υλικό συναντάμε πολλές φορές αρχεία σε άλλη γλώσσα. Μπορεί να πρόκειται για αρχεία φωτογραφίας, Pdf, power point ή οτιδήποτε άλλο. Για να τα προσαρμόσουμε στα ελληνικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ εύκολα και δωρεάν το πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών Photoscape


           



Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διαθέτει αρκετά εργαλεία τροποποίησης, πολύ χρήσιμα για έναν εκπαιδευτικό. Οι λειτουργίες του είναι πολλές αλλά δε χρειάζεται πολύ διάστημα για να εξοικειωθούμε με το πρόγραμμα. Ένα μειονέκτημα που έχει είναι ότι δεν αναγνωρίζει φακέλους/φωτογραφίες γραμμένους στα ελληνικά (ώστε να επιλέξουμε από εκεί μία φωτογραφία που θέλουμε) οπότε οι φάκελοι/φωτογραφίες θα πρέπει να είναι σε λατινικούς χαρακτήρες. 

Παρακάτω θα δούμε ένα παράδειγμα στο οποίο μια φωτογραφία με αγγλική περιγραφή μπορεί να επεξεργαστεί στα ελληνικά ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε με τους μαθητές μας εάν θέλουμε.
Πρέπει να θυμόμαστε πριν κάνουμε την οποιαδήποτε αλλαγή ή όταν μοιράζουμε κάποιο εκπαιδευτικό υλικό, ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τη δουλειά των άλλων, οπότε η αναφορά μας στην πηγή ή το δημιουργό του υλικού είναι απαραίτητη!
Η παρακάτω φωτογραφία με κάποια μουσικά όργανα είναι από τη σελίδα http://www.mes-english.com/ .

Ας δούμε πώς θα την επεξεργαστούμε λοιπόν!

Η αρχική φωτογραφία είναι αυτή: 


Εγώ θέλησα να την επεξεργαστώ ώστε να δημιουργήσω ένα φύλλο εργασίας στο οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν το κενό οι μικροί μαθητές που μαθαίνουν τα μουσικά όργανα. Μπορούμε όμως να τη χρησιμοποιήσουμε και ως απλό φυλλάδιο παρουσίασης κάποιων οργάνων.

Αρχικά αποθηκεύουμε τη φωτογραφία που θέλουμε στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή ή σε κάποιο ειδικό φάκελο που έχουμε δημιουργήσει. Γενικότερα, όμως, εξυπηρετεί να υπάρχουν φάκελοι με υποκατηγορίες φακέλων ώστε να είναι σωστά ταξινομημένο το υλικό μας και να μπορούμε να ανατρέξουμε σε αυτό γρήγορα!

Ανοίγουμε το Photoscape και επιλέγουμε το Edit



Στη συνέχεια σέρνουμε ή ανοίγουμε από τη στήλη που εμφανίζεται αριστερά το φάκελο και τη φωτογραφία που θέλουμε. 


                    



Επιλέγουμε Tools και Paint Brush. Στη συνέχεια διαλέγουμε το μέγεθος που θέλουμε να έχει η «βούρτσα» και το χρώμα από το μενού. Τα περισσότερα φύλλα εργασίας που βρίσκουμε διαδικτυακά έχουν λευκό φόντο και αυτό δεν μας δημιουργεί πρόβλημα. Εάν υπάρχει άλλο φόντο τότε θα πρέπει να βρούμε το ίδιο ή παρόμοιο χρώμα ή να δημιουργήσουμε ένα είδος πλαισίου με χρώμα ώστε να είναι αρμονικό το αποτέλεσμα. Για πιο σχολαστικό αποτέλεσμα μεγεθύνουμε από το φακό τη φωτογραφία και δουλεύουμε κομμάτι κομμάτι το σβήσιμο του αγγλικού κειμένου. 





Εδώ βλέπουμε πώς σβήνουμε σιγά σιγά τα αγγλικά γράμματα:




Αφού σβήσουμε όλο το κείμενο που θέλουμε θα πρέπει να ξεκινήσουμε να γράφουμε το δικό μας κείμενο (ή όχι! Ανάλογα με τη χρήση που θέλουμε να κάνουμε στο αρχείομας J ).
Εισαγωγή κειμένου μπορούμε να κάνουμε είτε από το Photoscape είτε εισάγοντας τις φωτογραφίες στο Power Point. Το Photoscape έχει άλλο ένα μειονέκτημα ως προς τα ελληνικά για τα οποία δεν υπάρχουν μεγάλες επιλογές γραμματοσειρών. Εάν έχουμε εγκατεστημένες ελληνικές γραμματοσειρές στο Power Point, έχουμε όρεξη και θέλουμε να κάνουμε λίγο πιο όμορφη δουλειά μπορούμε να το προτιμήσουμε!

Στο Photoscape επιλέγουμε Object και στη συνέχεια το σύμβολο με τίτλο Rich Edit. Στο πλαίσιο που ανοίγει επιλέγουμε αυτό που θέλουμε να γράψουμε, τη γραμματοσειρά, το χρώμα και το μέγεθος. 







Πατάμε το ΟΚ και το κείμενό μας είναι έτοιμο. Εάν το μέγεθος δεν μας ικανοποιεί με διπλό κλικ πάνω στο κείμενο ανοίγει και πάλι το πλαίσιο επεξεργασίας και μπορούμε να αλλάξουμε ό,τι θέλουμε.  





Μόλις τελειώσουμε την επεξεργασία μπορούμε να αποθηκεύσουμε τη φωτογραφία μας πατώντας το Save και διαλέγοντας από τις επιλογές που μας δίνει. Καλό θα είναι να σώζουμε τα αρχεία με τις μετατροπές με άλλο όνομα και να διατηρούμε την αρχική φωτογραφία για μελλοντική χρήση.





Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα της επεξεργασίας:



Οι δυνατότητες που έχουμε, καθώς και οι ιδέες που μας έρχονται, αυξάνονται όσο περισσότερο δουλεύουμε με τέτοια εργαλεία. Αρχικά ίσως να μοιάζει πολύπλοκο και πιθανόν να κάνουμε λάθη, με λίγη επιμονή, όμως, μπορούμε να κάνουμε εξαιρετικά πράγματα! Εάν χρειάζεστε παραπάνω βοήθεια ή και ιδέες το Youtube έχει πολλά tutorials τόσο για το Photoscape όσο και για πολλά άλλα προγράμματα δημιουργίας. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου